Hus och trädgård

Inred med växter

När det gäller inredningstips och goda råd för inredning, så finns det egentligen hur mycket som helst inom detta. Ett trevligt inslag i din inredning, det är växter. Det går att basera hela din inredning kring just detta om du vill. Här i denna artikel ska vi ge dig goda råd för inredning med växter.

Utgå alltid från den yta du har att inreda, samt se även till att välja växter du anser dig ”klara av” att sköta. En del säger att de inte kan sköta växter alls, men det finns växter som passar alla! Det gäller som sagt bara välja rätt sorts växter samt även skapa en rutin kring skötseln av dem.

Om du har en liten yta, så kan du även använda dig av höjden då du inreder med växter. Amplar på olika höjder är snyggt! Om du har stora ytor så kan du med fördel använda dig av riktigt stora växter. Stora ytor kan även ha växter som ställs mitt i rummet, så att de blir som en slags möbel.

Så inreder du med växter

Något som är bra med växter, det är att du kan använda dem på en mängd olika sätt. Du kan ha dem som rumsavdelare, som insynsskydd och till och med som gardiner. De går även att ha dem som hängande konstverk eller som stämningsskapare. Att fylla ditt hem med växter är både trendigt samt att det gör luften inomhus så mycket bättre!

Växter kan göra sig bra som rumsavdelare. Du kan skapa det med en låg bänk där du placerar olika krukväxter. Blanda gärna olika färger och former på dina växter. Du kan även hänga amplar ovanför bänken för att förstärka den rumsavdelande känslan. I dessa kan du bland annat ha murgröna eller gullranka.

Ett annat sätt att dela av rum med växter är att satsa på stora växter i höga eller breda krukor och ställa dessa direkt på golvet. Bra växter för detta är bland annat guldpalm, förmakspalm och en stor kalathea.

Växter

Växter som insynsskydd och gardiner

Växter gör ju sig fina i fönster, men de kan även användas som ett slags insynsskydd. Blanda, mixa och matcha gärna olika storlekar, former och färger. I en fönstersmyg är det många växter som trivs. Satsa gärna på stora växter som monstera, chiliplantor och kaktusar. Du kan även hänga upp amplar i olika höjd i fönstren, som ger insynsskydd samt är ett riktigt snyggt substitut för gardiner. Bra hängande växter är till exempel korallkaktus, ampellilja och gullranka. Andra trevliga växter som ger skydd mot insyn samt en exotisk touch, det är kanariebanan, Aloe vera, euforbia och kopparranka.

Växtbelysning där ljuset inte når

Det går utmärkt att placera växter i ett mörkt hörn och få dem att trivas. Det om du ser till att använda dig av växtbelysning. Sedan finns det även växter som tål att stå mörkare, som till exempel fredskalla, garderobsblomma och svärmorstunga. Med växtbelysning kan du även skapa som små ekosystem. Det gör att du kan odla kryddväxter och örter.