Hus och trädgård

Leksaker barn älskar att leka med

Lek och leksaker är något som följer barn från det att de föds och upp till en viss ålder, då andra intressen tar vid. Men när är det egentligen då barn börjar intressera sig för att leka och för leksaker och vad vill de då leka med? Olika åldrar intresserar sig oftast för helt olika saker. Som tur är så kan du på BilligLek hitta leksaker för alla åldrar!

Lek och leksaker, det är så mycket mer än bara att ha skoj. Det är även viktig för barnens utveckling. Bland annat kan både lek och leksaker hjälpa barnen att utveckla sin fantasi på ett bra sätt samt att de även utvecklar sitt lärande och sitt språk. Som förälder är det viktigt att uppmuntra sina barn till att leka.

Redan som riktigt små uppskattar barn lek, men då är det ofta i form av bus som att leka tittut eller göra pruttljud på magen och pussa under fötterna. 

Leksaker för olika åldrar

Det är svårt att sätta en specifik ålder för olika lekar och leksaker, eftersom att alla barn utvecklas olika. Men för det mesta är det liknande saker de gillar att göra beroende på deras ålder. Nedan kan du läsa om fyra olika åldersgrupper och vad de i denna ålder brukar gilla att leja med.

1 – 2 år

Under det första året och fram tills att barnet är runt 2 år, så är det så att barn, de gillar att känna på saker, klämma på saker och gärna stoppa saker i munnen. I denna ålder är det vanligt att bli nyfiken samt att man gärna härmar äldre barn i närheten. I denna ålder passar det ofta bra med leksaker som låter på olika sätt. Det är även populärt med plocklådor där man ska stoppa rätt kloss i rätt hål.

2 – 3 år

I denna ålder börjar det bli vanligt att leka tillsammans med andra. Det är inte ovanligt att det är en massa låtsaslekar där olika leksaker i barnets fantasi är något annat. En taklampa kan vara en måne, lekmattan en båt. I denna ålder är det även vanligt att börja intressera sig för dockor och gosedjur. En del barn får även en låtsaskompis i denna ålder. Bra leksaker i denna ålder är även bilmatta med bilar, kritor och målarblock och bildböcker. 

3 – 4 år

I den här åldern börjar barnen att intressera sig för det som vuxna gör, som att städa, tvätta, diska med mera. Det är även vanligt att de ägnar sig åt rollekar av olika slag. Leksaker som är poppis i denna ålder är ofta små instrument, tillbehör till dockor, enkla faktaböcker med mera. 

4 – 6 år

När barnen kommit in i denna ålder, så är det ofta saker från böcker och film som inspirerar leken. Även det som sker i det verkliga livet, som de gjort tillsammans med dig som förälder. Det kan handla om att besöka doktorn, gå till banken med mera. Barn gillar att leka detta då de är hemma så att ge dem saker att klä ut sig med samt tillbehör för det är populärt.